ארבל לוי
זמינות 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע
לוכד נחשים מורשה מטעם רשות הטבע והגנים
"עונת הנחשים" היא אולי אחת הכתבות הכי קלישאתיות שקיימות בנושא הנחשים. כל שנה באיזור מאי-יוני כל העיתונים מתמלאים בכתבות על תחילת עונת הנחשים. העיתונים שעסוקים ביצירת פניאקה מטיבעם, מודיעים כל עונה מחדש שהעונה הנוכחית היא הקשה ביותר. האמנם?
ישנו פרמטר אחד שבולט מעל השאר בהשפעתו הישירה על מספר ההכשות והוא מספר המפגשים של אדם ונחש. ככל שישנם יותר מפגשים, ישנם יותר הכשות. אם כן, מה גורם למספר מפגשים גדול (אם בכלל) משנה לשנה.
הנתון הברור מכולם הוא הגידול באוכלוסיית האדם, כאשר ישנם יותר אנשים יש יותר מהכל, תאונות דרכים, מקרי פשע וכמובן, הכשות. הנתון השני אך הלא פחות חשוב הוא החדירה ההולכת וגוברת של האדם לשטחים חדשים, שהיו טבעיים לפני בואו. בעודו חומד האדם עוד ועוד חלקות טבע פתוחות לצרכי מגורים ותעשיה, בית הגידול הטבעי של הנחשים הולך ומצטמצם. לנחשים נותרות שתי ברירות, להסתגל לחיים לצד האדם או להכחד מאותו בית הגידול.
למזלו הרע של האדם, אחד הנחשים שמצליח להסתגל יחסית בקלות לחיים לצד האדם הוא דווקא הנחש המסוכן בישראל, הצפע הארץ ישראלי. חלק מהסיבות להסתגלות הצפע לחיים לצד האדם הן:
אם כן, דבר לא השתנה משנה שעברה ביחסם של הנחשים לאדם או ביכולת הריבוי הטבעי של הנחשים. הסיכוי של אדם בודד "לחטוף הכשה" לא השתנה בצורה משמעותית בשנים האחרונות והוא נשאר סיכוי אפסי, אפשר לנשום לרווחה.
אזהרה: במקרה ונפגשתם עם נחש, אין לנסות לזהות לבד את הנחש, לנסות ללכוד אותו, לנסות להרוג אותו או ליזום מגע מכל סוג שהוא. יש לקרוא מיד ללוכד נחשים מורשה של רשות הטבע והגנים בכדי שיסייע בהרחקתו.